Praktijknieuws

Een gezonde mond is van levensbelang! 

Vooral voor diabetespatiënten, zwangere vrouwen en mensen met een (verhoogd) risico op hart- en vaatziekten.

Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Dat een gezond en fris gebit prettig is, dat weten we allemaal. Maar in sommige gevallen is een goede mondgezondheid ook van levensbelang. Er zijn relaties aangetoond tussen de algemene gezondheid en een gezonde mond.

Diabetespatiënten

Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dit kan komen door een verminderde weerstand tegen infecties, die meestal het gevolg is van een niet goed ingestelde bloedsuikerspiegel. Daardoor kunnen er gemakkelijker tandvleesontstekingen ontstaan. Ook kunnen de medicijnen die gebruikt worden om de suikerspiegel te reguleren een droge mond veroorzaken. Daardoor is de kans op het ontstaan van gaatjes groter. Daarnaast kunnen ontstekingen in het lichaam, dus ook in de mond, de suikerspiegel ontregelen.

Zwangere vrouwen

Door een verhoogde hormoonspiegel is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op tandvleesontstekingen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen deze tandvleesontsteking en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.

Patiënten met hart- en vaatziekten

Het ontstaan van hart- en vaatziekten heeft vaak te maken met een ongezonde leefstijl , zoals roken, te veel en te ongezond eten, te weinig bewegen, stress en met erfelijkheid. Maar er bestaat ook een verband tussen tandvleesontstekingen en de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vermoedelijk door schadelijke mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen en kunnen leiden tot allerlei processen die hart- en vaatziekten tot gevolg kunnen hebben of verergeren.

Jong geleerd…

Het is van belang om van jongs af aan aandacht te besteden aan de mondgezondheid. Bij een baby is het al belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen en te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld tanderosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee!

Een leven lang een gezonde mond
Redenen genoeg dus om je gebit goed te verzorgen! Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist is er voor iedereen, van 0 tot 100 jaar! De mondhygiënist coacht je graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.