Specialisatie

Oral Sense Mondhygiënistenpraktijk Soest is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met mond- en tandvleesproblemen èn helpt nieuwe problemen te voorkomen. Denk hierbij aan klachten zoals pijnlijk tandvlees, bloedend tandvlees, vieze smaak in de mond en/of slechte adem, losstaande of verplaatsende tanden, rood en gezwollen tandvlees, terugtrekkend tandvlees, te veel plaque.

Om te bepalen welke behandeling u nodig heeft bepaalt uw behandeld mondhygiënist de score van uw tandvlees, de zogenaamde DPSI-score. DPSI is een afkorting voor Dutch Periodontal Screening Index. Deze score geeft globaal de parodontale situatie in uw mond aan.
Het gebit wordt verdeeld in zes gebieden, elk gebied kan een cijfer krijgen variërend van 0-4. De scores van uw tandvlees en worden genoteerd in uw patiëntendossier.

Omschrijving DPSI
Het tandvlees is gezond:
het is roze van kleur, ligt strak om de tandhals en bloedt niet.
0
Het tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloedt bij het meten;
er is sprake van gingivitis.
1
Behalve gingivitis is er ook tandsteen – ofwel verharde tandplak – aanwezig. 2
Er is beginnende parodontitis:
de tandvleesontsteking heeft zich uitgebreid naar het kaakbot.
3-
Er is gevorderde parodontitis: er is botafbraak en tandwortels liggen deels bloot. 3+
De parodontitis trekt naar de wortelpunt.
Door botverlies kunt u tanden en kiezen verliezen.
4

 

De behandeling vanaf score 1 bestaat uit instructie en begeleiding van de mondhygiëne.
Ook wordt tandplak verwijderd en vanaf score 2 tevens het tandsteen.
Omdat tandsteen vanaf score 3- dieper onder het tandvlees zit neemt verwijdering vaak een aantal afspraken in beslag. Zo nodig wordt de behandeling uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Er kan daarna sprake zijn van tijdelijke tandhalogevoeligheid.
Na enkele maanden vindt het herbeoordelingsonderzoek plaats om het bereikte resultaat vast te stellen. Soms is een chirurgische vervolgbehandeling nodig bij score 4.