Beleid Covid-19: Mondzorg ook mogelijk tijdens lockdown

 

Coronavirus: nieuwe maatregelen 12 maart 2020

 

Soest, 19 december 2021

 

Geachte patiënt, ouder, verzorger,

Heb je binnenkort een afspraak bij de tandarts, orthodontist, mondhygiënist of andere mondzorgverlener?
Jouw afspraak kan tijdens de lockdown gewoon doorgaan.

Mondzorg mogelijk voor iedereen
Mondzorg blijft op de gebruikelijke manier en op de gebruikelijke tijden mogelijk. Iedereen, dus ook kinderen, kwetsbare ouderen, gevaccineerde én ongevaccineerde mensen, kunnen daarom hun afspraak bij de mondzorgpraktijk gewoon door laten gaan.

Lockdown heeft geen gevolgen voor jouw afspraak
De lockdown die op zaterdag 18 december werd aangekondigd heeft dus geen gevolgen voor jouw afspraak.

Wel gelden er 5 basisregels in de praktijk om ervoor te zorgen dat je bezoek veilig verloopt:

1. Beantwoord gezondheidsvragen eerlijk
Met het oog op de omikron-variant zijn de gezondheidsvragen nog belangrijker dan ze al waren. Beantwoord die vragen eerlijk, voor je eigen veiligheid én die van anderen.
De vragen gelden voor alle leeftijden. Indien nodig kan je mondzorgverlener besluiten je op een later moment te behandelen.

2. Stel bij coronaklachten je afspraak uit en neem contact met ons op
Voel jij of je kind zich niet lekker? Neem contact met ons op en laat je testen bij de GGD. Mocht je positief testen en kan je behandeling echt niet wachten?
Dan zal de mondzorgverlener je instructies geven hoe je verder kan worden geholpen.

3. Trek bij twijfel aan de bel
Twijfel je of jouw afspraak wel of niet door kan gaan? Neem dan altijd, voordat je naar de praktijk komt, eerst contact op met de praktijk.
De medewerkers staan voor je klaar om je vakkundig en veilig te helpen.

4. Kom alleen en niet te vroeg
Kom het liefst alleen naar je afspraak en verblijf zo kort mogelijk in de wachtkamer. Zorg dat je op tijd bent, maar kom ook niet te vroeg.

5. Draag een mondkapje en houd afstand
Desinfecteer bij binnenkomst je handen. In de mondzorgpraktijk houdt iedereen afstand van elkaar en is het dragen van een mondkapje voor mensen vanaf 13 jaar de norm. Handen schudden laten we achterwege.

Verzorg je mond ook zelf goed
Blijf vooral ook zelf je mond goed verzorgen: twee keer per dag twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta en dagelijks tussen je tanden en kiezen rageren of stokeren. En probeer regelmatig je wangen en mond te ontspannen zodat de kans op klemmen of knarsen kleiner is. Loop zeker niet te lang door met klachten als bloedend tandvlees, want dat kan bijvoorbeeld duiden op een ontsteking.

Gezond begint in de mond
Deze periode kan als zeer stressvol worden ervaren. Er zijn aanwijzingen dat stress ontstekingsziekten zoals tandvleesaandoeningen kan verergeren. Dit kan een negatieve invloed hebben op andere chronische ziekten, zoals diabetes mellitus. Daarom is het belangrijk extra zorg aan de mond te besteden en zoveel mogelijk vast te houden aan een gezonde levensstijl.

 

Met vriendelijke groet,

Emilie, Susanne en Wanda
mondhygiënisten Oral Sense