Beleid Covid-19: ook nu gewoon naar de mondhygiënist!

 

Coronavirus: nieuwe maatregelen 12 maart 2020

 

Soest, 17 december 2020

 

Geachte patiënt, ouder, verzorger,

Mondhygiënist blijft open tijdens ‘harde lockdown’

Tot minimaal 20 januari 2021 is Nederland in lockdown. Mondzorgverleners blijven open, zeker ook voor controles en het periodieke bezoek aan de mondhygiënist.

Een gezonde mond draagt namelijk bij aan de algemene gezondheid: stel je bezoek aan de mondzorgverlener daarom niet uit.

Oral Sense Mondhygiënistenpraktijk Soest is sinds april weer voor iedereen open en zijn ook na het afkondigen van de nieuwe maatregelen volledig toegerust om elke vorm van zorg te verlenen aan patiënten die naar alle waarschijnlijkheid niet besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Ons team draagt een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor uw gezondheid en die van onze medewerkers.  We volgen daarin de landelijke richtlijnen van het RIVM, GGD en de mondzorgkoepels KNMT, ANT, NVM en ONT.

Hoe zit het met de veiligheid?

Mondzorgpraktijken voldeden altijd al aan de hoogste hygiënestandaarden: medische mondkapjes gebruiken, handen desinfecteren en het schoonmaken van instrumenten zit in de natuur van mondzorgverleners. Wij werken volgens de Leidraad Mondzorg Corona. We laten alleen mensen in de praktijk toe waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze gezond zijn. Mocht er de komende tijd iets wijzigen in uw gezondheid en u op één van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.

• Heeft u nu corona?
• Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
• Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
• Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38°C)?
• Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
• Bent u in thuisisolatie?
• Als iemand vertelt dat hij / zij corona heeft gehad maar nu geen klachten meer heeft dan moet er minstens 14 dagen zitten tussen het verdwijnen van de klachten en de afspraak.

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren met handalcohol. We verzoeken u daarna uw gezicht en zaken zoals mobiele telefoons niet meer aan te raken. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd. Wij bieden geen tijdschriften of kinderspeelgoed meer aan.

Extra aanwijzingen

• Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
• Indien de wachtkamer `vol` is wilt u dan even buiten wachten of in uw auto. Wij proberen op tijd te werken zo doende er geen wachttijd is.
• Volg de aanwijzingen van ons op.
• Kom alleen naar uw afspraak, indien strikt noodzakelijk mag maximaal 1 ouder of begeleider meekomen.
• Houd uw jas bij u of laat deze indien mogelijk in de auto.
• Toiletbezoek dient tot het minimum beperkt te worden. Meld dit bij uw behandelaar als u hier toch gebruik van heeft moeten maken.
• Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.

• GEEN van de mondhygiënisten die werkzaam zijn bij Oral Sense Mondhygiënistenpraktijk Soest heeft Corona gehad.
• Iedereen werkzaam in de mondzorgpraktijk zonder symptomen passend bij een COVID-19 infectie (neusverkouden en/of hoesten en/of koorts), of die ten minste 24 uur klachtenvrij is, mag werken.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden. Voor sommige behandelingen zullen we u 1 minuut laten spoelen.
In de behandelkamer houden we ons aan de Richtlijn Infectiepreventie in Mondzorgpraktijken. Er zijn voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor handen.

Mondkapjes

Een mondzorgpraktijk wordt niet gezien als een publieke binnenruimte: mondkapjes zullen dus niet verplicht worden. Maar natuurlijk ben je vrij om een mondkapje (bij voorkeur een mondmasker voor eenmalig gebruik) te dragen. Tijdens een behandeling is het dragen van een mondkapje niet handig, doe het dus af als je in de behandelkamer bent, voordat je in de stoel gaat zitten. Mondkapjes moeten tijdens de behandeling zijn opgeborgen in je jas- of broekzak of op een andere afsluitbare plaats. Voordat je de behandelkamer verlaat, zet je het mondkapje eventueel weer op.

Heb je een probleem in je mond?

Heb je kiespijn of voel je iets in je mond? Blijf er niet mee doorlopen, maar bel gewoon op.  Doe dat bij pijn wel meteen ’s morgens vroeg. Zo heb je de grootste kans dat je dezelfde dag nog kan worden geholpen.

Gezond begint in de mond

Deze periode kan als zeer stressvol worden ervaren. Er zijn aanwijzingen dat stress ontstekingsziekten zoals tandvleesaandoeningen kan verergeren. Dit kan een negatieve invloed hebben op andere chronische ziekten, zoals diabetes mellitus. Daarom is het belangrijk extra zorg aan de mond te besteden en zoveel mogelijk vast te houden aan een gezonde levensstijl.

 

Met vriendelijke groet,

Emilie, Susanne en Wanda
mondhygiënisten Oral Sense